Universitat Rovira i Virgili

Repte Experimenta: de l'aula a la ciutadania

FCT-23-19124-FURV
2024 - 2026

Augmentar el coneixement i la comprensió de la ciència i la tecnologia

Repte Experimenta

Repte Experimenta és un programa d'educació científica basat en l'experimentació, que parteix del mètode científic i el learn by doing per despertar la curiositat per les ciències i la tecnologia d'infants, joves i de tota la societat amb l'objectiu de millorar l'alfabetització científica i tecnològica i fomentar carreres científiques i tecnològiques entre els joves, deconstruint-los.

El programa comença a l'aula amb Experimenta LAB desafiant els alumnes d'ESO a posar a punt un experiment científic de la mà de padrines, científiques de la universitat, centres de recerca o empreses, per després impactar al territori. I és que els millors equips mostraran i explicaran els seus experiments a través d'una gimcana organitzada als seus barris. A més, participaran a la Fira Experimenta on en format taller seguiran interaccionant amb la ciutadania i se seleccionaran els tres millors equips de joves divulgadors científics.

Infants, joves i els seus familiars podran seguir experimentat en ciència i tecnologia i trobar la relació amb fets quotidians a través del Campus Experimenta. Es crearan càpsules audiovisuals d'alfabetització científica que es gamificaran per fer-les més atractives a la ciutadania i s'impartiran tallers experimentals, presencials i en streaming, per poder arribar així a tota mena de col·lectius.

Els principals motors de la majoria d'accions -padrins universitaris, professors de secundària i personal d'empreses- podran seguir connectats i trobar sinèrgies entre ells a través del Hub Experimenta que també oferirà sessions motivadores i formadores com les Etalks o Experimenta en Xarxa. els agents anteriorment citats mitjançant una acció de cocreació.

Participants

Nom Centre
Pocurull Aixala, Eva Universitat Rovira i Virgili
Vastenavond, Barbara Universitat Rovira i Virgili
Masdeu Bultó, Anna Maria Universitat Rovira i Virgili
Bermudo Redondo, Maria Del Carmen Universitat Rovira i Virgili
Aguilar Anguera, Maria Del Carmen Universitat Rovira i Virgili
Calull Blanch, Marta Universitat Rovira i Virgili
Torrens Serrahima, Esther Universitat Rovira i Virgili
Palau Martín, Ramón Félix Universitat Rovira i Virgili
Fontanals Torroja, Núria Universitat Rovira i Virgili
Jiménez Esteller, Laureano Universitat Rovira i Virgili
Ricart Pla, Jose Manuel Universitat Rovira i Virgili
Mogas Recalde, Jordi Universitat Rovira i Virgili
De La Torre López, Antonio Universitat Rovira i Virgili
Cito, Salvatore Universitat Rovira i Virgili
Campàs Homs, Mònica Universitat Rovira i Virgili

Programa d'ajuts

Los proyectos

Objectius

L'objectiu principal del programa Repte Experimenta (Repte Experimenta) és despertar vocacions cientificotecnològiques des de primerenca edat potenciant l'ús del mètode científic i l'experimentació a l'etapa d'educació primària i secundària (ESO). També són objectius promoure l'alfabetització científica entre nens i joves i aportar recursos didàctics als centres educatius no universitaris per facilitar la formació experimental a CTIM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

Metodologia

La gran aposta del Repte Experimenta és l'aplicació de la teoria del learning by doing (aprendre fent). La implantació d'aquesta metodologia a les classes curriculars que realitzen els centres educatius no és fàcil ja que la mitjana és de 30 alumnes per professors. El programa Repte Experimenta, en canvi, ofereix als centres educatius la figura del padrin@ que guia un equip de màxim 4 alumnes i treballa amb ells de forma individualitzada durant 2 de les 4 sessions del Repte Experimenta a l'aula.

Així, el coneixement es construeix a partir de l'experiència i l'exploració, de l'assaig i l'error, de l'anàlisi i l'execució en grups reduïts. Això afavoreix que lalumnat es mostri més receptiu a les explicacions i el situa al centre de laprenentatge, aconseguint que aquests tinguin la capacitat de reflexionar, contrastar, compartir idees i investigar. A més, facilita l'atenció a la diversitat incloent-hi alumnes amb qualsevol tipus de discapacitat. Donats els beneficis que aporta aquesta metodologia, també és la que s'utilitza als Tallers Experimenta, Fira Experimenta i Experimenta a Casa.

D'altra banda, mitjançant Experimenta en Red es promou la metodologia de flipped classroom (aula invertida). Mitjançant aquesta activitat es posa a disposició del professorat una sèrie de materials en línia (vídeos d'experiments, càpsules audiovisuals d'alfabetització científica) que faciliten l'aplicació d'aquesta metodologia a les classes. Els alumnes podran visualitzar primer (a casa seva oa l'escola) diferents conceptes cientificotecnològics i després consolidar els fonaments a la classe.

Com a instruments didàctics cal esmentar que per al Repte Experimenta a l'aula s'elaboraran dos manuals: manual de l'alumne i manual del padrí. El primer recull tota la informació necessària adreçada a l'alumn@, apropant-lo al mètode científic, al treball segur al laboratori ia l'ús de la llibreta de laboratori. El segon recull tota la informació necessària adreçada al padrin@, incloent-hi els principals aspectes que s'han impartit al curs de formació. Així mateix, es farà ús de videoprojectors a la primera de les sessions per facilitar l'exposició que realitza el ment@r. També s'utilitzarà el mòbil com a eina docent per gravar els vídeos dels experiments i un programari lliure (per exemple, WeVideo) per editar-los. La llibreta de laboratori serà una altra de les eines que s'utilitzarà a totes les sessions. Per a la realització dels experiments no es requerirà material de laboratori específic atès que s'utilitzaran materials i productes d'ús quotidià que els alumnes portaran de casa (per a la Fira Experimenta tots els materials i productes seran subministrats pel projecte).

També es farà ús d'ordinadors/tauletes tant perquè els alumnes puguin buscar informació a la xarxa al Repte Experimenta a l'aula, com per al desenvolupament d'Experimenta a Casa i Experimenta a Red. En el cas de requerir sessions en remot s'utilitzarà el programa TEAMS.

El web del Repte Experimenta (https://repteexperimenta.cat/) recopila tot el material en línia que es genera com a vídeos d'experiments i càpsules audiovisuals d'alfabetització científica.

Resultats

Innovació docent

Comunicacions

  • Pocurull, E., Vastenavond, B., Aguilar, C., Bermudo, M. C., Calull, M., Carrera, J., de la Torre, A., Fontanals, N., Hernández, L., Jiménez, L., Masdeu, A. M., Mogas, J., Palau, R., Ribalta, J., Ruiz, I., Suárez, M. E., & Vicioso, M. (2023). Repte Experimenta a l'Aula: involucrant a tota la comunitat. In XII Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI), Universitat de Lleida, Catalunya.